Backen med det galna poängsnittet

Martin Åkesson, Kalmar HC, foto Anders Johansson, Barometern.

Martin Åkesson, Kalmar HC, foto Anders Johansson, Barometern.

Han har gjort 52 poäng på 17 matcher. Som back. Martin Åkesson från Växjö sprutar in poäng när Kalmar HC vill resa uppåt i seriesystemet.

Ishockeyn i Kalmar har inte haft något roligt 2000-tal. Kalmar Knights var uppe i division 2 under ett par säsonger, men sedan nästan tio år tillbaka är stadens bästa hockeylag ett division 3-lag. I våras tog säsongen slut i alltrean, men i höst ser det stjärnspäckade laget mycket intressant ut.

I truppen finns spelare med allsvenska meriter som förre Taifbacken Jonas Karlsson samt förra Nybroduon David Algulin och Jonny Ågren. Poängbäst är dock en 26-årig vänsterback med Växjö Lakers som moderklubb.

Kaptenen Martin Åkesson spelade för sin moderklubb fram till säsongen 2004-05. Han gick till HV71 och spelade i superelit där i tre säsonger. Under dessa år hade han även blågula uppdrag i U16- och U18-landslaget. Som senior har det främst blivit division 1-hockey med Gislaved, Visby/Roma och Nybro. Säsongen 2013/14 fick backen inte förlängt med Nybro. Då blev det i stället division 3-hockey med Kalmar HC.

– Jag trivs väldigt bra i föreningen och de har tagit hand om mig väldigt bra efter att jag inte fick förlängt med Nybro. Jag trivs också väldigt bra i staden Kalmar och har lyckats få ett fast jobb inom ekonomi som jag läste till när jag spelade i Nybro. Jag känner mig fast i staden och älskar att spela hockey. Naturligtvis vill jag spela i en högre division och då krävs det att vi tar klivet själva för jag vill inte flytta härifrån, säger Martin Åkesson.

I division 1-hockeyn kämpar Åkessons tidigare klubb Nybro. Kalmar HC:s lagkapten tror att det kan bli maktskifte i de södra delarna av länet inom några år.

– De har haft tre säsonger där det är ganska problematiskt. Tar vi steget upp kan jag tänka mig att det är fler som vill samarbeta med oss och det finns utrymme för ett hockeylag i Kalmar.

Först väntar dock alltrean och sedan kval mot lag från division 2. Kalmar HC gick obesegrade genom grundserien och har nu inlett alltrean med tre raka vinster. Tuffaste konkurrenten är troligen Åseda som inlett alltrean lika vasst.

– Det är en väldigt spännande säsong. Vi har ett väldigt bra lag och vi har väl ambitioner, men jobbet ska göras också.

Du har gjort 52 poäng på 17 matcher. Hur snittar man över tre per match som back?

– Det är väl en kombination. Jag får väldigt mycket förtroende i powerplay. Jag spelar väl alla powerplay så mycket jag orkar i stort sett. Med så pass skickliga lagkamrater trillar puckarna in och man hittar alltid fria klubbor.

Är du nöjd med snittet?

– Det går väl inte att vara missnöjd, men jag tänker inte så mycket på det. Jag har bara försökt att vara med och bidra och att göra mitt bästa varje gång. Det är tredje året med bra produktion, men även om det gått så bra känner jag inte att det är min främsta roll i laget, säger Martin Åkesson.